Forside Køb krydsord til aviser og blade Køb krydsord til Internet Flere Internetkrydsord Opslagstavlen

          Krydsordens historie

          Som så meget andet i vort århundrede stammer også krydsorden fra USA.

          Verdens første krydsord blev trykt i avisen New York World d. 21. december 1913. Opfinderen hed Arthur Wynne. Han var en journalist, der bl.a. havde til opgave at udforme en side med hovedbrud i det ugentlige tillæg, der hed FUN. Hidtil havde siden indeholdt mere traditionelle ting såsom rebusser, anagram-opgaver og lignende. Men til juleopgave-siden i 1913 havde Arthur Wynne besluttet sig for at finde på noget helt nyt. Han tog et stykke papir, tegnede et diamantformet diagram, skrev FUN i den øvre del af diagrammet og begyndte derefter at udfylde resten af diagrammet med ord.
          Da dette arbejde var gjort, gav han sig til at skrive ordforklaringer til ordene i diagrammet. Til dette formål skrev han små tal ved start og slut af hvert ord i diagrammet.
          Som forklaring til løserne om, hvordan denne helt nye opgavetype skulle gættes, skrev han følgende vejledning: "Udfyld de små firkanter med ord, der passer til følgende ordforklaringer". Verdens første krydsord havde set dagens lys.

          Arthur Wynne valgte ordet Word-Cross ("Ordkryds") som betegnelse for sin opfindelse. Nogle uger senere ændrede han det til Cross-word – krydsord.

          Word-Cross blev øjeblikkeligt en stor succes, og derfor bragte man en i avisen hver uge. Krydsords-konstruktøren Wynne eksperimenterede med forskellige diagram-typer, bl.a. cirkelrunde opgaver. Efter et stykke tid besluttede han sig for, at det var bedst at bruge rektangulære diagrammer.

          Der var ét problem med krydsordene: trykfejl. Problemet var faktisk så stort, at man efter moden overvejelse valgte helt at droppe den nye opgavetype. Det skulle man imidlertid ikke have gjort, for der lød et ramaskrig fra rasende avisabonnenter, der savnede deres ugentlige hovedbrud – og krydsorden genfandt sin vante plads i avisen efter at have været borte i blot 1 uge.

          Selv om krydsordene i New York World var overordentligt populære blandt avisens læsere, var der overraskende nok ikke andre, der fandt på at tage ideen op og i elleve år var avisen den eneste med krydsord.

          Det var lidt af en tilfældighed, at krydsorden fik sit gennembrud i resten af verden. I 1924 grundlagde to nyuddannede amerikanske journalister et lille forlag. De ledte efter noget, der kunne egne sig til deres første publikation – og besluttede endelig at udgive en samling krydsord fra New York World. De to journalister havde opkaldt forlaget efter sig selv, Simon and Schuster, men de valgte at udgive krydsordsbogen under et andet navn, fordi rådgivere fortalte dem, at bogen sikkert ville blive en fiasko og give deres nye forlag et dårligt navn.

          Da krydsordsbogen udkom, blev den revet væk. 40.000 eksemplarer blev solgt på 3 måneder, selv om den var temmelig dyr efter datidens forhold: 1.35 dollars, eller ca 9 kr. Derefter overgav mange amerikanske aviser sig og begyndte at trykke det tilsyneladende så populære tidsfordriv.

 

          Krydsord i Danmark

          Den første danske krydsord blev trykt d. 24. september 1924 i Berlingske Tidende. Konstruktøren hed Julius Magnussen. Han havde lagt mærke til, at krydsord var begyndt at dukke op i amerikanske aviser – og lavede en dansk version af de amerikanske opgaver.

          Danmark er faktisk lidt af et foregangsland med hensyn til krydsord. Der er kolossale mængder af krydsordsblade på markedet i forhold til vort relativt beskedne indbyggertal – og ser man på ugebladene, er det efterhånden reglen, at der er krydsordstillæg på 12, 16 eller nogle gange hele 24 sider.

          Det danske sprog har naturligvis sin del af æren. I modsætning til mange andre sprog, kan vi sætte ord sammen og derved danne lange ord. Vi kan også bøje såvel navneord som udsagnsord (mark, marker, marken, markerne eller studere, studerer, studerede, etc) så de kan passe ind i opgaven.

          I vore dage er krydsord et yndet tidsfordriv i hele verden. En USA-undersøgelse viser, at 40 millioner, eller ca hver 6. amerikaner, nyder at løse krysser. Også præsident Clinton elsker efter sigende at bide tænder med krydsorden i The New York Times.